خواص زنجبیل

یک گیاه گرمسیری است که دارای گل های بنفش سبز و ساقه زیرزمینی معطر (به نام ریزوم) است. ادویه زنجبیل از ریشه گیاه زنجبیل ساخته می شود و بیش از 2500 سال است که به عنوان عطر و طعم یا عطر در غذاها ، نوشیدنی ها ، صابون ها و مواد آرایشی استفاده می شود در ادامه با خواص زنجبیل آشنا خواهید شد.

متن های باستانی چینی ، یونانی ، رومی و عربی در مورد استفاده از
زنجبیل برای اهداف مرتبط با سلامتی وجود دارد. در طب آسیایی، زنجبیل خشک شده
هزاران سال برای درمان درد معده، اسهال و حالت تهوع استفاده شده است.

امروزه زنجبیل به عنوان مکمل غذایی برای حالت تهوع بعد از عمل حالت
تهوع ناشی از جابجایی (motion sickness)، شیمی
درمانی یا بارداری. روماتیسم مفصلی؛ و آرتروز استفاده می شود. اشکال رایج زنجبیل
شامل ریشه تازه یا خشک شده، قرص، کپسول، افشرده مایع و چای است.

فواید پزشکی زنجبیل:

اگر بخواهیم در مورد خواص زنجبیل بگوییم، زنجبیل به طور عمده برای درمان حالت تهوع ، ناراحتی معده و سایر مشکلات معده استفاده می شود. زنجبیل تهوع را از طریق تأثیر مستقیم بر معده و نه بر روی سیستم عصبی مرکزی کاهش می دهد. گزارشات متناقضی در مورد اینکه آیا زنجبیل سرعت خالی شدن معده را افزایش می دهد یا باعث افزایش حرکت بقیه دستگاه گوارش می شود وجود دارد.

از زنجبیل برای درمان حالت تهوع بارداری و عفونتهای خفیف دستگاه
گوارش استفاده شده است. همچنین زنجبیل تهوع ناشی از سرگیجه ، تهوع بعد از عمل و
استفراغ ناشی از شیمی درمانی را کاهش می دهد. تحقیقات نشان می دهد زنجبیل حاوی shogaol
و gomgerol  است
که هر دو در تسکین درد کمک می کنند و التهاب را کاهش می دهند. زنجبیل برای تهوع
ناشی از بارداری مانند بیماری صبحگاهی بی خطر و مؤثر است.

ادعاهای اثبات نشده درباره خواص زنجبیل:

ممکن است زنجبیل دارای خواصی باشد که هنوز از طریق مطالعات علمی اثبات نشده است.

زنجبیل ممکن است به عنوان یک ماده ضد التهاب استفاده شود که ممکن است به درمان آرتروز و ورم مفاصل کمک کند. همچنین ممکن است درد آرتروز را کاهش دهد.

مکانیسم عمل زنجبیل احتمالا از طریق تاثیر بر نحوه ساخت پروستاگلاندین
ها و لکوترین ها می باشد. این دو دسته از مواد شیمیایی طبیعی هستند که باعث ایجاد
التهاب می شوند.

زنجبیل همچنین به عنوان یک ماده ضد سرطان مورد مطالعه است و ممکن است
مانع سرطانی شدن سلولها شده و  یا ایجاد
تومور را مختل کند.

اشکال مختلف موجود زنجبیل در بازار:

زنجبیل به شکل قرص های خوراکی، کریستال و پودر موجود است. همچنین
بصورت چای، ریشه های خشک یا تازه استفاده 
می شود.

عوارض مصرف زنجبیل:

 اعتقاد بر این است که اگر زنجبیل به عنوان ادویه
استفاده شود ، بی خطر است.

در برخی افراد، زنجبیل می تواند عوارض جانبی خفیفی از قبیل ناراحتی
شکم، سوزش سر دل، اسهال و نفخ داشته باشد. 

تحقیقات علمی تایید کننده تداخل زنجبیل با داروها نیست، اما نگرانی
هایی در مورد داروهای ضد انعقاد خون (رقیق کننده خون) مانند داروی وارفارین که با
نام تجارتی کومادین هم معروف است، وجود دارد. 

شواهد علمی موجود زنجبیل را به عنوان یک درمان بی خطر و مؤثر برای
تهوع و استفراغ ناشی از بارداری شناخته است با این حال، اطلاعات دقیقی در مورد
حداکثر دوز بی خطر زنجبیل، مدت زمان استفاده از آن، عواقب و عوارض جانبی مصرف بیش
از حد، و فعل و انفعالات بالقوه دارویی این گیاه در دسترس نیست.

زنان باردار و یا شیرده قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی از جمله زنجبیل
باید با پزشک خود صحبت کنند.

همچنین زنجبیل ممکن است اثرات داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد
خون) را تغییر دهد. اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، حتما قبل از مصرف زنجبیل
با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید.

سارا تبریزی

دکترای تغذیه و سلامت –
متخصص رژیم درمانی از کالیفرنیا

References:

www.nutritionfacts.org

www.nccih.nih.gov

www.ncbi.nlm.nih.gov